Give-Egnens Museum

Et lokalmuseum for nyere tid. Museet rummer en enestående samling og udstilling om hedebondens liv og virke

Giveegnensmuseum

Ta’ med på en tur til fortiden

Give-Egnens Museum har masser af aktiviteter for børnefamilierne. I sommerferien er vi klar med aktiviteter hvor børn og voksne kan lære om det hårde liv på heden, og få en skøn og sjov dag på museet. Ved ankomst trækker familierne et lod i ”livets lotteri”, hvorefter de får mulighed for at opleve, hvordan livet kunne have været for dem, hvis de levede i slutningen af 1800-tallet – og alt afhængigt af om deres lod bliver lille Else fra det bedre borgerskab eller karlen Mads fra husmandsstedet på heden. Man kan trække lod om at være 4 forskellige personer. 

Undervejs i livets lotteri er der forskelligt arbejde man skal gøre, så som eksempelvis at fodre grisene på hedebondens gård med kartofler, de går i datidens træsko på stenbroen i stalden og mærker, hvor svært det er at bære kartoffelspanden, og der er mange spande. De kan også foretage indkøb for et forskelligt beløb – alt afhængigt af hvilken person, de trækker som livets lod. De skal købe forskellige ting i kolonialvarebutikken. I skolestuen lærer de at sige Fadervor udenad, som det var i datidens skole, og de får undervisning som i 1800-tallets gamle skole.

Udenfor i haven er der bålfade, hvor de lærer om de forskellige sorter kartofler, som de har indsamlet undervejs. Her kommer børnene til at lave kartofler over bål – og de kommer til at smage mange forskellige slags kartofler. 

Har familien lyst til mere og til at benytte sig af de skønne udendørsområder, kan man vælge at gå på jagt i museumsskoven efter rakkeren Niels Christians spændende livshistorie. Jo flere poster man finder i museumsskoven, jo mere af historien om rakkeren Niels Christian får man, der er 8 poster og en fortælling, dernæst 16, 24 og endelig 32 poster og så har de hele historien. 

I den anden ende af museets område, ved det lille kolonihavehus, kan man nyde en kop  kaffe, alt imens børnene leger på den nye legeplads. Eller familien kan bage snobrød i haven lige uden for museet.

Indenfor i museet velkomsthal er der forskellige aktiviteter, såsom ’Fri som fuglen’, hvor man laver en fugl af forskelligt materiale, der vil også være historier om fugle og ordsprog om fugle, derudover er der kartoffeltryk, kartoffeldyr, tudekartofler, lave kartoffelmel, en varm kartoffel – leg, stafetløb med kartofler på ske – leg.

Programmet kører hele sommeren som faste aktiviteter fra uge 27 til og med uge 31, igen i uge 42 og videre lidt justeret i forhold til årstiden.

Museets udstillinger fortæller om livet på heden, på gården, i byen og i skolen. Om livet på kanten mellem det østdanske og det vestjyske, om forskellige traditioner i øst og vest.

Give-Egnens Museum har åbent 24.6 – 14.8.2021

Tirsdag – fredag

10:00 – 16:00

Lørdag, søndag

10:00 – 16:00

Mandag

Lukket